Raudona mėsa – ar tikrai kenksminga?

Raudona mėsa – ar tikrai kenksminga? Raudona mesa

Ar prisimenate prieš kelis metus nuaidėjusį bumą, teigiantį, jog raudona mėsa yra ir žalinga ir kenksminga mūsų sveikatai? Pasirodo, dietologai jau keičia savo nuomonę. Harvardo universiteto tyrinėtojai atlikto net 20 tyrimų, kuriuose stengėsi išsiaiškinti raudonos mėsos vartojimo ryšį su širdies ligomis, cukralige ir insultu. Šiuose tyrimuose neperdirbta mėsa buvo vadinama jautiena, malta jautiena, kiauliena , aviena ir paukštiena. Perdirbta mėsa buvo vadinamas kumpis, kumpelis, dešros ir visi mėsos gaminiai, kurie buvo pagaminti rūkant, rauginant- mirkant, sūdant ar pridedant prieskonių.

Apie insulto ir raudonosios mėsos vartojimo ryšį kol kas duomenų nepakanka, tačiau buvo surinkta pakankamai duomenų apie širdies ligų, cukraligės ir raudonos mėsos vartojimo ryšius.

Harvardo universiteto tyrinėtojų išvados buvo tokios

Raudona mėsa

Kasdienis raudonos mėsos vartojimas (maždaug 100 g – arba delno dydžio gabalėlis) nesusijęs su rizika susirgti širdies liga. Rizika susirgti cukralige valgant raudoną mėsą yra šiek tiek didesnė, tačiau nėra statistiškai reikšminga.

Perdirbta raudona mėsa

Kasdien suvalgydami po 50 g perdirbtos mėsos (maždaug 2/3 kortų kaladės dydžio gabalėlį) savo riziką susirgti širdies liga padidiname iki 42 procentų , o savi riziką susirgti cukralige padidiname iki 19 procentų.

Bendras raudonos mėsos kiekis

Per dieną suvartojant 100 perdirbtos ir neperdirbtos raudonos mėsos nerizikuojame susirgti širdies liga. Tačiau šitaip valgydami net 12 procentų padidiname savo rizika susirgti cukralige.

Tyrinėtojai pastebėjo dar vieną įdomų dalyką- perdirbtoje raudonoje mėsoje yra mažiau cholesterolio ir mažiau geležies. Tačiau šioje mėsoje yra maždaug 622 mg natrio, tuo tarpu kai neperdirbtoje mėsoje kenksmingojo natrio yra tik maždaug 155 mg. Tyrinėtojai spėjo, jog perdirbtoje mėsoje esanti druska kaip tik ir kenkia mūsų kraujagyslėms,. Be to tokioje mėsoja taip pat yra daug nitratų, kurie slopina insulino sintezę ir blogina gliukozės apykaitą mūsų organizme.

Taigi, raudona mėsa nėra tokia kenksminga, kaip atrodė gerokai anksčiau. Tačiau galutines išvadas visgi daryti ankstoka. Mat tyrimų metu buvo valgomos labai nedidelės raudonos mėsos porcijos. Patys mokslininkai teigia, jog reikalingi papildomi gilesni tyrimai.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five + 2 =