Dieta spuoguotai odai

Dieta spuoguotai odai – arba aknės dieta

Dieta yra skirta visiems turintiems spuoguotą odą. Jos kūrėjas teigia, jog šis maitinimosi planas padės atsikratyti spuogų.Šią dietą sukūrė dermatologas D. Goodless. Gydytojas ją pristatė savo knygoje“,,The Acne-Free Diet Plan“.

Pagrindiniai acne dietos principai
  • Valgyti mažai riebalų turintį maistą
  • Vartoti daug ląstelienos
  • Vengti žemės riešutų ir jų produktų
  • Vengti gruzdintų ir keptų maisto produktų
  • Vengti druskos
  • Vengti pieno produktų
  • Vengti cukraus ir rafinuotų cukraus produktų
  • Vengti daug angliavandenių turinęio maisto

Ląstelienos per dieną reikėtų suvartoti nuo 20 iki 30 gramų. Ląsteliena padeda pašalinti žarnų spindyje esančius toksinus dar tuomet, kai jie nepateko į kraują, ir žinoma dar nepasiekė jūsų odos.

Mažai riebalų vartojančiuose kraštuose beveik nepasitaiko spuogų. Valgant mažai riebalų turintį maistą, natūraliai reguliuojamas spuogų atsiradimą skatinančių hormonų kiekis.

Tyrimais yra įrodyta, jog žemės riešutai ir maisto produktai, kuriuose yra žemės riešutų ir jų produktų išprovokuoja spuogų atsiradimą paaugliams.

Spuogų atsiradimą skatina ir druskos vartojimas. Ypač jeigu maistui yra vartojama joduota druska. Neretai spuoguotą odą turinčių asmenų kraujuje yra nustatomas padidėjęs jodo kiekis. Druskos daugiausia yra bulvių traškučiuose, dešrose, kumpiuose, kumpeliuose, konservuose, kukurūzų traškučiuose. Kai kuriuose iš jų taip pat yra labai daug riebalų.

Pieno produktai, ypač sūris ir ledai gali išprovokuoti spuogų atsiradimą.

Spuogų ataką taip pat skatina daug rafinuoto cukraus turintis maistas ir gėrimai – gazuoti gėrimai, saldainiai, kepiniai. Juose esantis cukrus didina insulino kiekį kraujyje. Visai angliavandenių atsisakyti negalima, todėl siūloma valgyti žemą glikemijos indeksą turinčius maisto produktus.

Aukštą glikemijos indeksą turintys maisto produktai

Balta duona, pyrago gaminiai, bulvės, alus, kukurūzai ir rafinuoto cukraus turintys maisto produktai.

Vidutinį glikemijos indeksą turi šie maisto produktai

Pilno grūdo duona, pilno grūdo makaronai, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės, žalieji žirneliai, dauguma vaisių, jogurtas.

Žemą glikemijos indeksą turi šie maisto produktai

rugių grūdai, riešutai, ankštiniai, lęšiai, žalios spalvos daržovės, abrikosai, vyšnios.

Papildomi maisto produktai profilaktikai

Papildomai, spuogų protrūkio profilaktikai yra siūloma vartoti šiuos maisto papildus

Vitaminas A (šis vitaminas gali veikti toksiškai, todėl prieš jį vartojant yra būtina pasitarti su gydytoju)
Vitaminas E
Vitaminas B6
Selenas
Cinkas
Omega-3 riebiosios rūgštys
Chromas

Kas sukelia spuogus ?

Spuogų atsiradimą skatina ne konkretūs maisto produktai, bet hormonų pusiausvyros pokyčiai. Spuogai atsiranda tuomet kai riebalinėse liaukose susikaupia riebalų perteklius. Šių riebalų kaupimąsi skatina tam tikri hormonai, kurių kiekis paauglystėje yra didesnis. Šių hormonų gamybą gali paskatinti kai kurie pernelyg gausiai vartojami maisto produktai. Taip valgant daug riebalų turintį maistą riebalai tiesiog į odą nenukeliauja, tačiau jų perteklius skatina hormono testosterono gamybą. O dideli šio hormono kiekiai kraujyje išprovokuoja spuogų ataką.

Yra taip pat pastebėtą, jog tuose kraštuose, kur yra valgoma daug augalinės kilmės maisto produktų bei mažai vartojama riebalų spuogų beveik nėra. Tačiau šių kraštų gyventojams pradėjus maitintis vakarietiškai- emigravus į industrializuotas šalis, spuogai juos vargina taip pat kaip ir vakariečius.

Beveik pusės spuoguotą odą turinčių žmonių gliukozės kiekiai  kraujyje yra padidėję. Net 80% prieš mėnesines stebimi gliukozėz metabolizmo sutrikimai.

Ištyrus 45 0000 slaugių mitybos įpročius paaiškėjo, jog vartojančios daug pieno produktų moterys skundėsi spuogų protrūkiais. Priešingai net du moksliniai tyrimai nustatė, jog nevartojantys pieno produktų asmenys spuogais nesiskundžia.

Atsargumo priemonės

Griežtai apribojus suvartojamų pieno produktų kiekį taip pat yra apribojamas ir suvartojamo kalcio kiekis. Todėl atsisakant pieno produktų yra būtina pasitarti su dietologu arba gydytoju apie kitus galimus kalcio šaltinius.

Cinkas neretai dirgina skrandį. Norint išvengti skrandžio sudirginimo reiškinių, per dieną nerekomenduojama suvartoti daugiau kaip 30 mg cinko. Cinkas taip pat gali sutrukdyti maiste esančio vario įsisavinimą.Todėl cinką reikėtų vartoti tam tikru metu. Vienok cinkas yra vienas iš efektyviausių maisto papildų, padedančių kovoti su spuogais. Yra atliktų tyrimų, kuriais nustatyta, jog maisto papildų su cinku vartojimas kovoje su spuogais yra beveik toks pat veiksmingas kaip ir tetraciklinų grupės antibiotikai.

Vitaminas A yra riebaluose tirpstantis vitaminas, kuris atsideda organizmo riebalų atsargose. Jis gali veikti toksiškai, todėl be gydytojo konsultacijos jo vartoti nereikėtų. Vitamino A negalima skirti nėščioms ir planuojančioms nėštumą moterims.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

fourteen − 6 =