Makronutrientai

Kas yra makronutrientai?

Makronutrientais yra vadinamos pagrindinės maisto medžiagos  – baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Šios medžiagos išskiria kalorijas. Jos yra reikalingos tam, kad mūsų kūnas galėtų augti ir jame vyktų medžiagų apykaita. Makronutrientais jos yra vadinamos todėl, kad organizmo poreikiams patenkinti reikia didelių jų kiekių (lyginant su vitaminais ar mineralais ).

Kokia yra makronutrientų energetinė vertė?

Makronutrientų energetinė vertė yra tokia :

Angliavandeniai : 1 g angliavadnenių suteikia 4 kalorijas.
Baltymai: 1 g baltymų suteikia 4 kalorijas
Riebalai: 1 g riebalų suteikia 9 kalorijas

Kaip apskaičiuoti patiekalo maistinę vertę? 

Jeigu jūsų patiekalo 1 porcijos  sudėtyje yra 10 g andliavandenių, 2 g baltymų ir 1 g riebalų, tai jo suteikiamas energijos kiekis bus toks: 10 × 4 = 40 kalorijų jūs gausite iš angliavandenių, 2 × 4 = 8 kalorijas iš baltymų ir  1 × 9 = 9 kalorijas iš riebalų. Taigi vienos patiekalo porcijos energetinė vertė bus 57 kalorijos.

Kas yra mikronutrientai?

Mikronutrientais yra vadinami vitaminai, elektrolitai, mineralai ir kitos aktyvios medžiagos, kurios neišskiria šilumos, bet yra būtinos organizmo funkcijoms palaikyti.

Kiek makronutrientų mums reikia per parą?

JAV Medicinos Institutas rekomenduoja, kad mūsų maistinių medžiagų sudėtis būtų optimali. Taip 45-65 visų suvartojamų kalorijų kiekio turėtų sudaryti angliavandeniai. 25-35 procentus visų kalorijų kiekio turėtų sudaryti riebalai ir 10-35 procentus suvartojamų kalorijų kiekio turėtų sudaryti baltymai. Vaikams rekomenduojamos panašios makronutrientų proporcijos. Tačiau jaunesnio amžiaus vaikams reikia šiek tiek daugiau riebalų. Riebalai šioje amžiaus grupėje turėtų sudartyti nuo 25 iki 40 visų suvartojamų kalorijų procentų.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

two × two =