Akrilamidas

Akrilamidas – kas tai yra?

Akrilamidas yra cheminė medžiaga, kur susidaro perdirbant maisto produktus. Šis cheminis junginys  susidaro aukštoje temperatūroje (įskaitant virimą riebaluose, kepimą ir skrudinimą) perdirbant krakmolo turinčius maisto produktus, –  tokius kaip bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, duona, sausainiai, kava. Jo susidaro ir kepant ant grotelių bei keptuvėje. Akrilamido gali susidaryti ir kepant mėsą ar žuvį, ypač jeigu patiekalai yra ilgiau kepinami ar skrudinami.  Šios medžiagos praktiškai nerandama maisto pramonės žaliavose ar virtame produkte.

Pramonėje gaminamas baltų kristalų pavidalu ir taikoma poliakrilamido gelių gamyboje

2005 m. EMST atkreipė dėmesį, kad akrilamidas gali būti potenciali sveikatos problemas sukelianti medžiaga, nes ši cheminė medžiaga yra žinoma kaip ir kancerogeninė ir genotoksiška (t. y. akrilamidas gali sukelti vėžį ir pažeisti mūsų  ląstelių DNR).  Akrilamido kiekius maisto produktuose turėtų stebėti visos Europos Sąjungos narės. Kasmet šių valstybių narių prašoma stebėti akrilamido kiekį, t. y. tam tikrų kategorijų maisto produktuose atlikti laboratorinius tyrimus.

Šiuo metu yra nustatyta, jog akrilamido kiekis maisto produktuose pradeda mažėti- tai pastebima  kai kuriose maisto produktų kategorijose, –  perdirbtuose grūdiniuose maisto produktuose, skirtuose kūdikiams ir mažiems vaikams, užkandžiuose be bulvių bei sausainiuose ir džiūvėsiuose kūdikiams bei mažiems vaikams.

Tačiau kavoje ir kavos pakaitaluose, traškioje duonelėje, tirpioje kavoje bei  gruzdintose bulvytėse iš šviežių bulvių, pastebėta jog akrilamido kiekis didėja.

 

Lietuvos maisto produktai taip pat yra stebimi dėl šios medžiagos kiekio. Vadovaujantis 2010 m. birželio 2 d. Komisijos rekomendacija 2010/307/ES, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ima mėginius akrilamido kiekiui nustatyti vietiniuose, įvežtuose ir importuotuose maisto produktuose.

Akrilamido kiekiui nustatyti yra tiriami šie maisto produktai:

  • -Valgyti paruoštos gruzdintos bulvytės;
  • -Bulvių traškučiai;
  • -Gruzdintų bulvyčių pusgaminiai ir (arba) namuose gaminti skirti bulvių produktai;
  • -Minkšta duona,
  • -Javainiai;
  • -Sausainiai, trapučiai, traški duona ir pan.;
  • -Kava ir kavos pakaitalai;
  • -Kūdikių maistas;
  • -Perdirbti grūdiniai maisto produktai kūdikiams ir mažiems vaikams;
  • -Kiti produktai: imbieriniai sausainiai, skrudinti riešutai, skrudintos saulėgrąžos, šakočiai.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai atlieka minėtų kenksmingų medžiagų laboratorinę tyrimų kontrolę.

Kokiuose maisto produktuose yra akrilamido?

Akrilamido yra ilgai ir aukštoje temperatūroje apdorotų angliavandenių turinčiame maiste – pavyzdžiui fri bulvytėse, bulvių traškučiuose ir pan.Jo yra javainiuose, pramoniniu būdi iškeptuose sausainiuose, skrudintuose riešutuose ir sėklose, trapučiuose, sausainiuose, duonoje, kavoje, kavos pakaitaluose.

Toksinis akrilamido poveikis

Akrilamidas yra karcinogenas ir galimai pasižymi neurotoksiniu ir genotoksiniu poveikiu. Laboratoriniams gyvūnams jis sukelia vėžį. Šiuo metu nėra pilnai išaiškinta ar akrilamido turinčio maisto vartojimas sukelia vėžį žmonėms.

Kaip  reikėtų vengti akrilamido?

Rekomenduojama nevartoti gruzdintų angliavandeniais turtingų maisto produktų arba riboti jų suvartojimą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

thirteen − 9 =