Kadmis

Kadmis – kas tai yra?

Kadmis – yra antros grupės Periodinės cheminių elementų lentelės elementas. Jis yra minkštas ir tąsus sunkusis metalas, lengvai tirpstantis azoto rūgštyje ir kiek sunkiau sieros ir druskos rūgštyje.

Gamtoje jis yra aptinkamas natūraliai. Šis metalas patenka į aplinką išsiveržus ugnikalniams bei irstant uolienoms. Daugiausia kadmio yra randama pramonės atliekose. Jis yra aptinkamas  dirvožemyje, ore, vandenyje ir gali kauptis augaluose ir gyvūnų organizmuose. Kadmis į žmogaus organizmą patenka su maistu. Didžiausias kadmio kiekis nustatomas grūdinių kultūrų produktuose, daržovėse, riešutuose, ankštiniuose augaluose, turtinguose krakmolu šakniavaisiuose, bulvėse, mėsoje ir mėsos produktuose. Daug kadmio taip pat nustatoma jūros dumbliuose, žuvyje ir jūros gėrybėse, maisto papilduose, grybuose ir šokolade. Virškinamajame trakte absorbuojama tik 3-5 proc. esančio maiste kadmio.

Kokiuose maisto produktuose yra kadmio?

Į žmogaus organizmą kadmis dažniausiai patenka su maistu. Didžiausias jo kiekis yra nustatomas grūdinių kultūrų produktuose, daržovėse, riešutuose, ankštiniuose augaluose, turtinguose krakmolu šakniavaisiuose, bulvėse, mėsoje ir mėsos produktuose. Daug kadmio randama jūros dumbliuose, žuvyje ir jūros gėrybėse, maisto papilduose, grybuose ir šokolade. Kadmio yra namų dulkėse bei tabako dūmuose.

Toksinis kadmio poveikis

Kadmis labiausiai pažeidžia inkstus. Jis gali sukelti kaulinio audinio retėjimą dėl kaulinio audinio ir inkstų pažeidimo. Kadmis pasižymi kancerogeniniu poveikiu. Jis sukelia plaučių, gimdos gleivinės, šlapimo pūslės ir pieno liaukų vėžį. Taip pat yra manoma, jog kadmis sukelia kepenų susirgimus, kaulų deformacijas. Yra įtariama, jog šis sunkusis metalas taip pat sukelia prostatos vėžį. Įkvepiant kadmio garų galima susirgti plaučių ligomis. Virškinamajame trakte  yra absorbuojama tik 3-5 proc. su maistu į organizmą patenkančio kadmio. Tačiau šis metalas yra pavojingas, turi savybę kauptis inkstuose, kepenyse ir kituose vidaus organuose. Iš mūsų organizmo jis pasišalina tik per 10-30 metų. Kadmis pažeidžia inkstų proksimalinius kanalėlius ir sukelia inkstų nepakankamumą.

Yra nustatyta, jog  Europos gyventojai vidutiniškai su maistu gauna apie 2,3 mikrogramo kadmio vienam kilogramui kūno svorio per savaitę. Jeigu yra vartojami maisto produktai, kuriuose yra didesnis kadmio kiekis, per savaitę galima gauti apie 3 mikrogramus kadmio vienam kilogramui kūno svorio. Vegetarai su maistu gauna apie 5,4 mikrogramus kadmio per savaitę vienam kilogramui kūno svorio. Taip yra todėl, kad  jie vartoja maisto produktus, kuriuose yra didesnis kadmio kiekis. Daugiau kadmio į organizmą patenka rūkantiems tabaką. Daug kadmio taip pat gali būti ir namų dulkėse.

Tyrimai parodė, kad 2,5 mikrogramų kadmio dozė vienam kilogramui kūno svorio per savaitę yra saugi netgi jautrioms kadmiui žmonių grupėms.

Šiuo metu teigiama, jog vegetarai, vaikai, rūkantys tabaką bei gyvenantys užteršto aplinkoje žmonės gali gauti du kartus didesnę kadmio dozę už nustatytąją.

Kaip reikėtų vengti kadmio?

Vartoti kuo įvairesnį maistą, vengti jūros produktų, nerūkyti, namus valyti drėgnu būdu.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

2 × 3 =